Back to Top
Autor: Alex

CELE MAI POPULARE LIMBAJE DE PROGRAMARE. CARE SUNT CELE MAI CĂUTATE?

limbaje de programareindustria itprogramaretehnologiejavascriptjavapythonfront-endback-end

Datorită progresului tehnologic, tendințele de programare se schimbă constant, ceea ce îi determină pe programatori să-și îmbunătățească constant cunoștințele și abilitățile.

Cererea de specialiști în industria IT este constant mare de câțiva ani încoace și totul indică faptul că această tendință va continua cel puțin pentru următorul deceniu. Programatorii aleg această carieră datorită câștigurilor mari din industrie, a orelor de lucru flexibile, precum și a satisfacției pe care o oferă fiecare proiect finalizat.

Care tehnologii au fost cele mai populare anul trecut și care sunt demne de interes acum, ținând cont de viitorul IT? Veți găsi răspunsul în acest articol.

CELE MAI POPULARE LIMBAJE DE PROGRAMARE CONFORM RAPOARTELOR MONDIALE

Cei care doresc să-și înceapă aventura într-un mediu software, trecând dintr-un alt sector de angajare, sau candidații care fac primii pași în industria IT, trebuie să aibă o perspectivă profundă asupra cerințelor viitorilor lor angajatori. Prin urmare, ar trebui să învețe limbaje de programare care îi vor ajuta să-și găsească locul de muncă visat.

Raportul „Rezultatele sondajului pentru dezvoltatori 2019” al portalului Stack Overflow, la care au participat aproape 90 de mii de programatori, a arătat că anul trecut au folosit cel mai des JavaScript în munca lor (67,8% dintre respondenți). Locul doi a fost ocupat de Python cu un rezultat de 41,7%, iar următoarea poziție în rândul limbajelor de programare a aparținut: Java (41,1%) și C# (31%). PHP (26,4%) și C++ (23,5%) sunt încă foarte apreciate de mediul IT. Merită menționat faptul că Python câștigă popularitate cel mai rapid dintre toate limbajele de programare utilizate în mod obișnuit. Rezultate similare au fost prezentate de RedMonk în clasamentul popularității limbajelor de programare, unde și șase dintre tehnologiile menționate mai sus ocupă poziții de lider. RedMonk este o companie care corelează datele obținute de pe platforma GitHub și de pe portalul Stack Overflow.

TIOBE, la rândul său, își întocmește clasamentele folosind 25 de motoare de căutare care monitorizează panouri și canale de informare care conțin ultimele tendințe IT. În clasamentul actualizat în martie 2020, Java a ocupat primul loc, în timp ce unul dintre cele mai vechi limbaje de programare - C - a fost clasat pe locul al doilea, urmat de tehnologii precum Python, C++, C#. În acest clasament, JavaScript a ocupat locul al șaptelea, urmat de PHP.

Datele actuale despre popularitatea limbajelor de programare sunt, de asemenea, furnizate de PYPL Language Index. Informațiile de pe site sunt colectate pe baza frecvenței cu care sunt căutate tutoriale din anumite limbaje de programare în motorul de căutare Google. Python conduce acest clasament cu rezultatul de 30,09%, urmat de Java - 18,84%, apoi JavaScript - 8,1%, C# - 7,27%, PHP - 6,08% și C/C++ cu rezultatul de 5,86%.

În anul curent și în viitorul apropiat, cele mai dorite limbaje de programare vor continua să fie Java și JavaScript. Python, pe de altă parte, este o tehnologie nu doar ușor de învățat, ci și din ce în ce mai folosită de programatori. În școli precum Coders Lab, este posibil să înveți limbaje de programare atât teoretic, cât și practic. Acest tip de cursuri sunt o soluție foarte bună pentru programatorii începători, care își vor dobândi experiența inițială împreună cu educația.


Știri recente: