Back to Top
Autor: Alex

DE LA JUNIOR LA DEVELOPER SENIOR

învață programarejuniorseniorprogramatorșcoală itdeveloper

IT este una dintre industriile cu cea mai rapidă creștere din lume. Potrivit Evans Data Corporation, au existat 23,9 milioane de dezvoltatori de software în lume în 2019. Cu toate acestea, cererea de pe piață este mult mai mare, iar populația mondială de dezvoltatori profesioniști este de așteptat să ajungă la 28,7 milioane în 2024. Prin urmare, nimeni nu este surprins cât de repede calea profesională poate duce la o poziție superioară. În anii 90, unui programator începător i-a luat până la 11 ani să câștige titlul Senior, în timp ce în zilele noastre acest timp a fost redus de până la două ori.

 

JUNIOR, VA TREBUIE SĂ ÎNVEȚI TOT TIMPUL

 

Stăpânirea elementelor de bază ale programării și obținerea unui nou loc de muncă ca Junior este doar începutul aventurii tale în lumea IT. Mai ai multe de învățat! Un programator bun se caracterizează în primul rând prin experiența acumulată în timp ce lucra la proiecte în diferite echipe.

 

Lucrul în IT este pentru cei cărora le place să-și extindă cunoștințele și să învețe lucruri noi. Intrarea în lumea IT înseamnă cu siguranță învățarea pe tot parcursul vieții. Pe ce ar trebui să se concentreze un Junior pentru a fi promovat la Senior cât mai rapid și eficient posibil?

 

Dă dovadă de inițiativă și fi proactiv

 

În această etapă, ar trebui să lucrezi în primul rând la propriile proiecte. Recrutorii caută programatori care au pasiune și pot prezenta realizări suplimentare. Este bine dacă îți creezi propriul site web, îi ajuți pe prietenii să-și optimizeze magazinul online, te implici în viața unei comunități de programatori etc. Luând parte la astfel de proiecte, vei învăța în cel mai bun mod posibil - prin practică. Și tocmai astfel de juniori sunt cei pe care companiile îi angajează de bunăvoie.

 

Folosește-te de materiale gratuite

 

Există o mulțime de materiale pe web din care poți afla despre subiecte interesante. Dacă lucrezi la un proiect și observi lacune în cunoștințele tale - completează-le! Folosește materiale într-o formă care-ți permite să înveți cel mai eficient - videoclipuri YouTube, forumuri pentru programatori de pe Internet, bloguri, tutoriale sau cărți.

 

Există, de asemenea, multe cursuri de programare pe piață pentru persoanele care cunosc elementele de bază și doresc să-și îmbunătățească abilitățile de programare. Dacă ai nevoie de sprijin de grup și de un mentor pentru a învăța, acestea vor fi o soluție bună pentru tine. Capacitatea de a se autoeduca este foarte importantă în cariera unui programator.

 

IMPLICĂ-TE ÎN RELAȚIILE COMUNITARE

 

Ca Junior vei îndeplini sarcini simple sub îndrumarea unor colegi cu experiență. Să nu-ți fie teamă să le ceri sfaturi cu privire la o problemă pe care ai întâlnit-o în timp ce lucrai la proiectul tău. Prin conversațiile cu oameni mai experimentați dobândim cunoștințe practice într-un mod ușor de înțeles. De asemenea, fă-ți timp pentru a participa la conferințe și întâlniri din industrie. Acestea nu sunt doar oportunități de a dobândi cunoștințe practic gratuit, ci și de a întâlni oameni noi, adesea foarte inspirați.

 

O modalitate excelentă de a dobândi noi abilități este, de asemenea, comunitatea Open Source. Prin crearea de programare deschisă, înveți codul altora, soluții noi, precum și îți extinzi și diversifici portofoliul de proiecte. Acesta va fi un lucru important pentru viitorii angajatori, deoarece lucrezi la soluții care generează profit și îți transmiți cunoștințele.

 

PREGĂTEȘTE-TE SĂ ÎNVEȚI TOATĂ VIAȚA

 

Când începi să înveți programarea, trebuie să fii pregătit pentru formare continuă. IT este o industrie extrem de dinamică în care trebuie să îți actualizezi constant cunoștințele pentru a fi la curent cu noile tehnologii și limbaje de codare. Practica în consecință, căutarea de noi soluții și învățarea continuă îți vor permite să câștigi experiență valoroasă și titlul de Senior.

 

Dorești să îți îmbunătățești abilitățile și competențele? La Coders lab avem cursuri pentru posturile de juniori, testeri de software, precum și cursuri de nivel al doilea pentru a te ajuta să afli mai multe despre zonele back-end, front-end sau full-stack.


Știri recente: