Back to Top
programare de la 0
Autor: Alex

POT ÎNVĂȚA PROGRAMARE DE LA ZERO?

limbaj de programareindustria itfront-endback-end

Ce legătură au limbile străine cu asta? Ce calități pot indica faptul că a învăța cum să programezi va fi o alegere excelentă pentru tine?

La fel ca învățarea unei limbi străine, PROGRAMAREA ESTE PENTRU TOȚI!

 

Programarea este o abilitate ca oricare alta și o poți învăța cu adevărat de la zero. Acest proces de învățare este adesea comparat cu învățarea unei limbi străine. De ce?

  1. Înveți o limbă străină pentru a comunica cu cineva din altă țară. În mod analog, limbajele de programare sunt folosite pentru comunicarea cu un computer. Pentru că programarea înseamnă a scrie instrucțiuni pe care computerul trebuie să le facă pentru noi.
  2. Începem să învățăm o nouă limbă cu fraze de bază și cuvinte utile. Învățarea programarii este similară. La început trebuie să învățăm fraze de bază (comenzi). Datorită lor, putem scrie instrucțiuni simple care urmează să fie executate de computer.
  3. Următorul pas în învățarea unei limbi străine este gramatica. Învățăm principiile construirii de propoziții și enunțuri. În programare trebuie să învățăm și principiile scrierii codului. În acest fel, știm cum să combinăm comenzile de bază pentru a crea un program sau o aplicație simplă.
  4. Următoarea etapă este învățarea prin experiență. Când citim un text, luăm cuvinte familiare și încercăm să înțelegem sensul întregului enunț. Același lucru este valabil și pentru programare. Analizăm codul scris de programatori experimentați și încercăm să înțelegem cum funcționează un program. Învățăm din exemple.
  5. Practică! Este cea mai importantă parte dacă vrem să comunicăm fluent într-o limbă străină. Programarea este aceeași - învățând prin practică, începem să scriem cod mai avansat și să construim aplicații.

CÂT TIMP TREBUIE PENTRU A ÎNVĂȚA PROGRAMARE?

Învățarea programării durează o viață întreagă. Industria IT se schimbă foarte dinamic, așa că trebuie să fii pregătit pentru formare continuă. Dacă pornești de la zero, vei petrece mai întâi aproximativ 300-400 de ore studiind elementele de bază ale programării.

Cât timp va dura? Dacă studiezi o oră pe zi, vei petrece aproximativ un an în această etapă. Dar dacă vrei să accelerezi lucrurile și să petreci opt ore pe zi studiind, vei obține același efect în 6-7 săptămâni. În această etapă veți scrie primele programe și aplicații simple. Vei simți o mare satisfacție, dar vei vedea și cât de mult mai ai de învățat. După aceea, vei stăpâni suficiente elemente de bază pentru a obține primul loc de muncă ca dezvoltator junior sau programator junior.


ESTE DIFICIL SĂ ÎNVEȚI PROGRAMARE?

Da și nu. Totul depinde de tine și de abordarea ta. Îți va fi mult mai ușor să începi să înveți și să reușești dacă:

  • Ești pozitiv în ceea ce privește învățarea programării și dorești să înveți lucruri noi. Cu abordarea „Da, pot să o fac!”, învățarea este mult mai eficientă.
  • Ești curios cum funcționează lucrurile. Dorești să îți poți crea propriul site web? Poate visul tău este să lucrezi la Google sau vrei să construiești roboți? Interesele tale sunt foarte importante. Programarea nu poate fi doar treaba ta. Trebuie să fie ceva care să-ți placă și care să te intereseze.
  • Ești hotărât. Vei experimenta momente de îndoială în timp ce înveți. Se întâmplă tuturor. Dar dacă motivația ta este puternică, motivele pentru care ai început să înveți în primul rând te vor ajuta să treci peste orice criză.
  • Știi că înveți cel mai bine din greșelile tale. Înainte de a finaliza primul proiect, îl vei fi modificat de multe ori. Vei învăța cel mai mult prin revizuirea codului, căutarea și remedierea erorilor.

Dacă ai aceste calități în tine, învățarea programarii poate fi o alegere excelentă pentru tine. Vrei să încerci? Vezi ce face un tester de software sau alege un curs de programare din oferta Coders Lab.
De asemenea, verifică ce profesie din industria IT este pentru tine.

 


Știri recente: