Back to Top
Autor: Alex

CE ESTE BACKEND?

În prezent, specialiștii back-end sunt cei mai dezirabili angajați din IT. În acest articol explicăm ce fac ei profesional, ce calități ar trebui să aibă și ce sunt operațiunile back-end.

 

Ce este back-end-ul? Poți spune că back-end este tot ceea ce utilizatorii nu văd și ceea ce este necesar pentru ca un site web sau o aplicație să funcționeze. Prin back-end ne referim la codul aflat pe un server care nu poate fi accesat direct de utilizator. Back-end-ul este ascuns în spatele front-end-ului (parte a unei aplicații care funcționează pe partea clientului) și gestionează întregul sistem al unei aplicații sau al site-ului web. Este un element cheie și fără el, aplicația nu poate funcționa corect. Aici toate datele procesate în sistemul aplicației sunt introduse în baza de date și citite din aceasta. Odată procesate corect, aceste date sunt transmise front-end prin API.

 

 

CE SUNT ACȚIUNILE BACK-END?

 

Fără îndoială, back-end-ul merită timpul tău. Dacă te întrebi de ce, aruncă o privire asupra datelor. Jumătate dintre utilizatorii celui mai popular site de programare din lume, Stack Overflow, sunt specialiști back-end. Cel mai căutat grup sunt dezvoltatorii de nivel mediu, urmați de specialiștii Senior, dar pe piață apar și oportunități pentru angajații Junior.

 

Ce face de fapt un dezvoltator back-end?

 

Back-end-ul este gestionat de un dezvoltator back-end. El creează toate serviciile aplicației care pot fi accesate prin API. Un astfel de specialist se ocupă de stratul interior al unei aplicații, cooperând cu un dezvoltator front-end.

 

Dezvoltatorul back-end lucrează la diferite funcționalități care sunt esențiale pentru o aplicație - el scrie cod (de exemplu, în Java), asigură eficiența și viteza adecvată de funcționare a programului. Este adesea treaba lui să pregătească elementul cheie al sistemului, cum ar fi baza de date, folosind diferite motoare (de exemplu, MySQL). Dezvoltatorul back-end poate îndeplini și alte sarcini, cum ar fi configurarea API-ului, depanarea, integrarea datelor etc. De asemenea, analizează statisticile și pregătește rapoarte privind funcționalitățile selectate ale serverului.

 ABILITĂȚI DE DEZVOLTATOR BACK-END

 Analizând anunțurile privind recrutarea de dezvoltatori back-end, se poate observa că unul din trei angajatori necesită ca un astfel de specialist să cunoască Java. De asemenea, este de așteptat ca dezvoltatorii back-end să cunoască SQL (24,48% din anunțuri), REST (20,72%) și Spring (20,29%). Cea mai puțin frecventă abilitate necesară este cunoașterea C++ (5,73%) și JavaScript (7,6%).

De fapt, un bun dezvoltator back-end ar trebui să aibă o gamă mult mai largă de abilități. În afară de Java menționat mai sus, ar merita să cunoască cel puțin un alt limbaj de programare (de exemplu, PHP, Python) și să fie specialist în baze de date (de exemplu, MySQL, Oracle). De asemenea, ar trebui să aibă capacitatea de a gestiona proiecte, precum și mediul de dezvoltare, testare și producție (și să se familiarizeze cu Docker). Este bine ca dezvoltatorul back-end să câștige experiență cu sistemele de control al versiunilor (în special GIT), dar ar trebui să înțeleagă și tehnologiile front-end.


Cine ar trebui să aleagă back-end?

 

În cele din urmă, merită să ne gândim pentru cine este back-end-ul. Cu siguranță, este potrivit pentru o persoană care are abilități solide de programare (acestea pot fi dobândite și în timpul cursurilor de programare). Ei trebuie să învețe multe tehnologii și cadre dificile. O astfel de persoană nu ar trebui să fie deranjată de faptul că efectele muncii lor nu vor fi vizibile pentru utilizatori. Un bun dezvoltator back-end nu trebuie să se teamă de munca grea și trebuie să aibă răbdare, deoarece efectele acțiunilor lor nu sunt de obicei vizibile imediat, dar sunt o parte importantă a aplicației. Este o profesie pentru cei care prețuiesc realizarea unui proiect independent mai mult decât să fie în prima linie și care obțin satisfacție din aceasta.

 

Numeroase anunțuri de angajare back-end confirmă că este o specializare cu perspective bune de viitor. Prin urmare, atunci când căutați un loc potrivit pentru dvs. în industria IT, luați în considerare poziția unui dezvoltator back-end.


Știri recente: