CELE MAI POPULARE MITURILE DESPRE ÎNVĂȚAREA PROGRAMĂRII
Există multe mituri și păreri despre cine poate sau nu să devenă programator. Dar cele mai multe dintre ele nu sunt adevărate. Printre absolvenții noștri (sunt deja peste 5.500!) avem exemple reale care contrazic miturile populare. Am decis să respingem cele mai comune dintre credințele greșite despre industria IT.
Unul dintre cele mai comune mituri pe care le întâlnim este:
#MIT: SUNT PREA BĂTRÂN PENTRU A ÎNVĂȚA PROGRAMARE/TESTARE/DESIGN UX.
Nu este adevărat. Fiecare vârstă este bună să înveți o nouă abilitate. Mai ales una care are legătură cu o astfel de industrie orientată spre viitor precum IT. Pentru a ne adapta la schimbările dinamice care au loc peste tot în lume, trebuie să ne schimbăm gândirea despre educație și știință. Ideea de învățare pe tot parcursul vieții este extrem de importantă și ne ajută să facem față provocărilor lumii moderne.
Cel mai tânăr absolvent al nostru avea 18 ani, iar cel mai în vârstă 58. Vârsta este irelevantă aici. Ceea ce contează este dorința de a învăța și angajamentul. Deci, dacă crezi că ești prea bătrân pentru a intra în lumea IT, te înșeli. În plus, oamenii care au deja experiență profesională sunt foarte solicitați de la angajatori. De ce? Pentru că o astfel de persoană știe deja să facă față anumitor situații.
Al doilea cel mai răspândit mit, imediat după vârstă, este:
#MIT: TREBUIE SĂ PROMOVEZ ÎN INFORMATICĂ PENTRU A GĂSE UN POST DE PROGRAMATOR.
Nu este adevarat. În 2019, StackOverflow a efectuat un studiu asupra unui grup imens de programatori profesioniști. 71 800 de dezvoltatori au fost întrebați despre educația lor și s-a dovedit că doar aproximativ jumătate dintre ei sunt absolvenți de IT!
Mai mult, finalizarea studiilor IT nu asigură o pregătire suficientă pentru munca în această profesie. Studiile sunt axate în mare măsură pe cunoștințele teoretice – și pe cele din domeniul IT. Prin urmare, stagiile sunt necesare. Angajatorii sunt conștienți de acest lucru și, prin urmare, acordă mai multă atenție mai degrabă portofoliului și competențelor specifice ale candidaților, decât educației formale.
Majoritatea absolvenților noștri nu aveau studii tehnice, iar astăzi lucrează deja ca programatori.
Așadar, ne-am ocupat de cele mai mari mituri repetate de oamenii care vor să intre în lumea IT. Care este următorul?
#MIT: CU ABILITĂȚILE MELE, NU AM ȘANSA SĂ ÎNVĂC SĂ PROGRAMEZ.
Nu neapărat. Toate experiențele tale formează un set unic de abilități care îți pot fi utile într-un fel în noua industrie. Dacă în jobul tău actual utilizezi instrumente precum Excel la un nivel avansat, îți va fi mai ușor să înveți programarea de la zero.
Și dacă nu ai o astfel de experiență, îți afectează șansele? Absolut nu! Da, va trebui să compensezi câteva lucruri. Dar, dacă ai acces la materiale bune, potrivite pentru începători, o vei face în cel mai scurt timp.
Printre absolvenții noștri, se numără oameni dintr-o gamă largă de industrii: un fost muncitor în construcții, un geolog, un designer grafic, un recrutor, un soldat și chiar un antreprenor! Vârsta, sexul și experiența profesională anterioară nu determină dacă poți programa.
Cei mai importanți factori sunt motivația și persistența ta.
Un alt mit cu care întâlnim foarte des este:
#MIT: O DIPLOMĂ DE LA UNIVERSITATE/CURS ESTE SUFICIENTĂ PENTRU A-ȚI OBȚINE UN LOC DE MUNCĂ ÎN DOMENIU.
Acest lucru nu are de-a face cu realitatea. O diplomă universitară sau absolvirea unui curs nu îți garantează un loc de muncă imediat. Viitorul tău angajator se va ocupa în primul rând de a-ți testa abilitățile și cunoștințele despre probleme practice. De aceea, crearea de noi proiecte și învățarea continuă este atât de importantă atunci când înveți programare, testare sau design UX.
Fără practică nu te vei dezvolta și angajatorii nu vor fi atât de dornici să-ți ofere un loc de muncă în compania lor. Cunoștințele tale trebuie să fie practice. Desigur, abilitățile teoretice îți vor fi utile și pe parcursul carierei, dar pentru alte lucruri și mai avansate. La început, abilitățile sale practice contează.
Dacă vrei să intri în lumea IT, pentru că ai impresia că vei primi imediat 4000$ net, atunci, din păcate, te înșeli foarte tare.
#MIT: LA ÎNCEPUT (CA JUNIOR) VOI CÂȘTIGA 4000$ LUNAR.
Acesta este unul dintre miturile cel mai des repetate despre industria IT. Din păcate, ca în orice altă industrie, experiența ta contează în IT. Junior (în funcție de companie) poate conta pe câștiguri inițiale de [X] net. Desigur, câștigurile tale vor crește proporțional cu experiența ta. Avantajul de a lucra în industria IT este că îți poți crește foarte rapid câștigurile la suma ideală. Cu toate acestea, acest lucru necesită să înveți constant, să te angajezi în proiecte și să te dezvolți. Cu toate acestea, acest lucru se întâmplă mult mai repede decât în alte industrii!
V-am spulberat îndoielile cu privire la credințele comune despre cine poate deveni programator și câți bani câștigați de fapt în IT? Sperăm. Sectorul IT este o industrie extrem de dinamică, în continuă dezvoltare și orientată spre viitor. Dacă dorești să încerci și să începi aventura în IT - consultă cursurile noastre, care te vor pregăti pentru a intra pe piața muncii din IT.