CUM SĂ DEVII PROGRAMATOR (GHID PENTRU ÎNCEPĂTORI)
Te-ai hotărât deja că vei fi programator și... acum ce? De unde ar trebui să începi, cum să-ți planifici cariera în industria IT, de ce ar trebui să te ții de această decizie? Vom încerca să-ți răspundem la toate întrebările.
Sunt elev de liceu. Lucrez profesional. Sunt in concediu de maternitate. Cum devin programator?
Pentru a-ți începe aventura, ar fi bine să înveți puțin despre programare. Există multe opțiuni. Din fericire, studiile IT nu mai sunt o condiție prealabilă și doar unele corporații încă nu angajează programatori fără o diplomă adecvată. Cu toate acestea, să nu depreciem o astfel de alegere. Studiile îți vor oferi cu siguranță o viziune foarte largă asupra tuturor problemelor IT și te vor învăța cum să dobândești cunoștințe - cel puțin ar trebui.
Cu toate acestea, dacă nu îți poți petrece cinci ani din viață la o universitate, poți alege să studiezi pe cont propriu, să faci cursuri online sau un bootcamp de programare intensiv. Fiecare dintre aceste opțiuni are avantajele și dezavantajele sale, desigur, dar cu determinarea și disciplina potrivită, ele îți vor permite rapid să stăpânești abilitățile de care avi nevoie pentru a începe să lucrezi ca dezvoltator junior. Ce înseamnă „rapid”? Depinde de tine, dar dacă te decizi să te înscrii într-un bootcamp, te vei putea bucura de acest titlu după doar 2 luni.
Ce este mai exact programarea? Ce să înveți? Și cum vor determina deciziile mele viitoarele căi profesionale?
Abilitățile de programare sunt un concept foarte larg. Sunt puțini programatori care cunosc toate limbajele de programare și sunt la fel de buni la toate. În programarea web - legată de dezvoltarea de site-uri web și aplicații, sunt necesare abilități diferite pe front-end decât pe back-end. Și acestea sunt doar câteva dintre tipurile de programare. Merită să îți faci o idee despre cum sunt conectate căile individuale de programare profesională. Front-end-ul, legat de aspectul vizual al site-urilor web, este partea pe care utilizatorul paginii o vede mai întâi. Front-end utilizează cele mai rapide tehnologii și limbaje de programare. Prin urmare, dorința de dezvoltare constantă și simțul estetic sunt atât de importante pentru a deveni un dezvoltator front-end apreciat. Back-end-ul este creierul aplicației, prelucrează datele descărcate de front-end, aici se fac cele mai complicate calcule și relații cu serverul.
„Front-end-ul și back-end-ul folosesc diferite limbaje de programare, așa că atunci când alegi prima limbă pentru tine, merită să îți dai seama cum această decizie îți va determina calea. Desigur, când stăpânești prima limbă, va deveni mult mai ușor să înveți următoarele limbi, dar dacă dorești să începi să lucrezi rapid în industrie, trebuie să înveți abilități care sunt compatibile între ele și îți permit să rezolvți probleme într-un anumit domeniu”, spune Jacek Tchórzewski, co-fondator și lector al Coders. Lab Școala IT.
Care limbaje de programare sunt cele mai orientate către viitor?
Este greu de determinat. Tehnologiile se dezvoltă într-un ritm atât de mare încât nu putem prezice care limbi vor fi cele mai populare în cinci sau zece ani. Merită să observăm acțiunile unor gigantice companii tehnologice, precum Google sau Apple, deoarece acestea sunt cele care stabilesc noi tendințe și modelează piața. Noutatea care va apărea probabil în viitor va fi programarea cuantică, dar este încă greu să găsești profesioniști sau cursuri în acest domeniu. Ar trebui să găsești confort în faptul că majoritatea limbajelor sunt create după una dintre cele două paradigme: funcțională sau orientată pe obiect. Datorită acestui fapt, cunoașterea altor limbi bazate pe același sistem nu necesită învățarea de la zero.
Primul job – cum îl poți obține?
Angajatorii care doresc să angajeze acordă atenție mai multor competențe. Trebuie să demonstrezi capacitatea de a găsi răspunsuri la problemele de programare pe cont propriu și dorința de dezvoltare continuă.
„Chiar și dezvoltatorii web cu experiență trebuie să-și extindă calificările pentru a ține pasul cu piața tehnologică în continuă schimbare. Un tânăr dezvoltator web nu ar trebui să fie descurajat de obstacolele pe care trebuie să le întâlnească. Doar pentru că 30 de soluții introduse nu au provocat efectul dorit nu nu înseamnă că ideea a 31-a nu va fi eficientă”, spune Agata Malec, lector Coders Lab.
Cel mai bun mod de a-ți prezenta calificările este un portofoliu de proiecte finalizate până acum. Nu trebuie să fie ceva complicat, dar este important ca, în primul rând, proiectele să fie implementate folosind tehnologiile folosite de compania la care aplici, iar în al doilea rând, să rezolve o problemă și să fie funcționale. Un exemplu poate fi un site web pe care l-ai creat, un blog sau o simplă aplicație.
Soft skills, cele cărora angajatorii le acordă atenție, sunt capacitatea de a lucra în echipă (toată lumea pare convinsă că o poate face, ceea ce nu este neapărat adevărat), capacitatea de a lucra sub presiunea timpului și cunoașterea jargonului tehnic.
Când aplici pentru un loc de muncă la o anumită companie, asigură-te că lucrează pe baza tehnologiei pe care o cunoaști. În „compania de vis” vei găsi un program de dezvoltare pentru juniori – vei avea un mentor care nu numai că îți va verifica munca, ci va fi și „eroul” tău, care îți va arăta secrete de codare din ce în ce mai complicate.