DE CE SĂ DEVII PROGRAMATOR?
Fie că visezi la un Porsche, să trăiești pe o plajă din Caraibe, la minuni tehnice la îndemână sau doar să dormi până la prânz și fii propriul tău șef, știm ce ar trebui să faci!
1. CHIAR FACI BANI
Se spune că banii nu aduc noroc... dar toată lumea preferă să-i aibă decât să nu. Potrivit unui raport Business Insider din 2017, din 25 de locuri de muncă cele mai bine plătite din Statele Unite, șapte sunt strâns legate de industria IT. Lista de anul acesta a celor mai bogați oameni din lume din revista Forbes include patru programatori miliardari: Bill Gates, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg, Larry Ellison.
2. LUCREZI DE ORIUNDE ÎN LUME
Îți plac călătoriile lungi către tărâmuri nedescoperite sau, dimpotrivă, petreci cea mai mare parte a timpului acasă? Indiferent de opțiunea care te atinge mai mult, munca unui programator îți va satisface așteptările. Este una dintre puținele profesii pe care le poți desfășura cu succes de la distanță, fie ca freelancer, fie ca angajat al companiei. Comunicatorii și instrumentele dedicate muncii în echipă îți permit să realizezi proiecte cu oameni din diferite emisfere ale globului nostru frumos.
3. PENTRU NOAPTEI ȘI PĂSĂRI TIMPURIE
Ca programator, îți stabilești singur programul de lucru. De obicei, trebuie să te confrunți cu o problemă specifică pe care trebuie să o rezolvi, dar când o faci - depinde în întregime de tine. Nu trebuie să ai ceasul la intrare și la plecare de la serviciu. „În timp ce programatorii petrec adesea mai mult timp în fața unui monitor decât este necesar prin contractul lor, motivul este banal – această muncă este cu adevărat fascinantă și îi atrage. Și, deși este greu de imaginat pentru cei care nu sunt familiarizați cu codarea... cu atât mai mult știi despre asta, cu atât devine mai interesant”, explică Jacek Tchórzewski, co-fondatorul Coders Lab IT School.
4. LUCRU CU PASIUNE
Iubești animalele? Ești interesat de artă, comerț sau inginerie? Vrei să lucrezi în industria medicală sau în domeniul bancar? Datorită digitalizării tuturor aspectelor vieții, programatorii își pot realiza potențialul în orice domeniu legat de interesele lor. Mai devreme sau mai târziu, fiecare instituție va avea nevoie de un specialist în aplicații sau programare. Așa că această profesie aparent fără inimă poate fi folosită în beneficiul umanității! Programatorii creează aplicații de avertizare asupra dezastrelor naturale, programe de diagnosticare a afecțiunilor medicale sau cooperează la crearea roboților de îngrijire pentru bătrâni. Un programator altruist? De ce nu!
5. ÎNTOTDEAUNA POȚI ÎNCEPE
Și acum, cea mai bună parte: dacă ai 30 de ani și îți dai seama că ai prefera să fii medic decât profesor de engleză, șansele tale de a reuși sunt destul de mici - dacă totul merge bine, poți deveni medic în jur de patruzeci. Pentru a deveni avocat, ai nevoie de cel puțin opt ani de studii. Dacă nu ai câțiva ani la dispoziție pentru a câștiga o nouă profesie, avem o veste bună pentru tine. Pentru a deveni programator, nu trebuie să absolvi studii IT. Desigur, ajută, dar lipsa unei diplome în informatică nu te va descalifica în niciun fel. Abilitățile sunt ceea ce contează, iar acestea pot fi dobândite în diferite moduri: de la auto-studiu la cursuri online până la bootcamp-uri de programare. „Cursurile de la școala noastră sunt extrem de intensive. Sunt șase săptămâni practic scoase din viață, dar în acest timp nu doar dobândești abilități specifice, ci îți faci și un portofoliu cu care poți obține primul loc de muncă. Acest model de învățare permite să obții calificările necesare pentru a începe o carieră într-o industrie atât de prestigioasă precum IT-ul în scurt timp”, explică Olga Zelent de la Coders Lab IT School.
6. ROBOȚII NU TE VOR ÎNLOCUI
Conform multor previziuni, o serie de profesii vor dispărea de pe piața muncii. Șoferii, contabilii, angajații centrelor de apeluri sau funcționarii băncii au motive de îngrijorare. Este foarte probabil ca aceștia să fie înlocuiți cu roboți. Cu toate acestea, nu există nicio îndoială cu privire la profesia de programator. Peste tot în lume, există un deficit de milioane de profesioniști. Deoarece atât de multe profesii vor fi automatizate, cineva va trebui să programeze, să supravegheze și să dezvolte mașinile.
7. PROGRAMATORII SUNT PARTENERI DE VIS
Munca unui programator te va face un partener perfect! Crezi că este absurd? Luați în considerare următoarele argumente. Programatorii sunt inteligenți și gândesc logic - acest lucru este util într-o relație pentru a evita ciocnirile inutile. Au răbdare, pentru că este o necesitate pentru a găsi soluții atât la probleme de programare, cât și la problemele umane. Sunt raționali și simpli - învațați prin prisma experienței profesionale, nu complică viața partenerului lor, așa cum nu ar complica codul.
Vrei să-ți începi aventura cu IT? Vezi ce cursuri de programare ti-am pregatit. Devino un programator sau un tester de software.