O zi din viața unui QA Manual Tester
Poate te-ai întrebat sau nu cum arată o zi din viața unui Quality Assurance Tester, ce face, cum își începe ziua și care îi sunt atribuțiile profesionale și, bineînțeles, cele care țin de zi cu zi.
Într-un scenariu ideal, ai zice că își începe dimineața cu o cafea bună, are timp să o savureze, să citească ceva și mai apoi să treacă la a-și pregăti itinerariul pentru ziua ce urmează. Nu pare așa imposibil, nu?
Zic să trecem la ale noastre și să vedem exact ce presupune profesia de Manual Tester. În primul rând, un QA tester are ca scop principal să se asigure că un software sau un site web funcționează corect înainte de a ajunge la client. Testerii de software efectuează o serie de teste manuale și automate în timp ce produsul este în proces de dezvoltare, dar și după.
Într-o echipă de software development sunt 3 roluri principale: Quality Assurance - testerul, Software developer - programatorul și Project Manager – persoana care face legătura între echipa de dezvoltare și client și gestionează ca lucrurile să meargă conform planului inițial.
Care sunt responsabilitățile unui QA tester într-o companie?
- Este foarte important ca el să ia parte la toate ședințele și discuțiile despre produs încă din faza incipientă de planificare. În acest mod se asigură că înțelege produsul și demersul procesului de dezvoltare al acestuia.
- Identifică problemele din timp și contribuie cu propuneri pentru eficientizarea procesului de dezvoltare al produsului.
- Verifică specificațiile, design-ul și practic ceea ce trebuia dezvoltat vs ceea ce s-a dezvoltat deja.
- Depistează dacă este conform cu specificațiile inițiale și ce alte erori mai găsește pe parcurs.
- Teste exploratorii - se pune în pielea unui user și se asigură că experiența utilizării este una dintre cele mai bune.
- Verifică împreună cu echipa numărul maxim de utilizatori pe care îl suportă aplicația.
Ideea este că un Quality Assurance este o piesă importantă în procesul de dezvoltare al produsului și poate preveni din timp bugurile, diverse probleme, astfel, se economisește timp, crește calitatea și se păstrează reputația companiei.
După o zi de muncă în care s-ar presupune că productivitatea s-a epuizat, vine momentul cel mai așteptat al zilei, relaxarea. Ajunge acasă sau, eventual, se deplasează din birou în bucătărie, mănâncă ceva, își pune un Mozart sau vreun metal pe fundal și cam asta ar fi. Sau își deschide ceva pe Netflix, cel mai clișeic și banal mod de a încheia ziua. ☺