Back to Top
IT jobs 2024
Autor: Alex

Piața joburilor în IT 2024: Ghidul pentru Succes în Era Schimbărilor

Cu toate că ultimii ani par a fi marcati de o volatilitate fără precedent în sectorul tehnologic, o analiză mai atentă arată că instabilitatea din 2022 și 2023 nu a fost chiar atât de gravă, dacă o comparăm cu alte perioade de tulburări din istoria tehnologiei moderne.

În ciuda numeroaselor concedieri înregistrate în acești ani, procentual vorbind, această perioadă de instabilitate nu a fost atât de severă. Iată câteva exemple notabile de astfel de perioade: prăbușirea bursei dot-com în 2000, criza financiară din 2008-2010 și, desigur, lockdown-ul COVID din 2020. Comparând pierderea locurilor de muncă din 2022 și 2023 cu cele din celelalte trei perioade de instabilitate, observăm că aceasta a fost mult mai mică.

Contrar așteptărilor, experții din industrie consideră că aceste perioade de contractare au contribuit direct la inovații care au dus la creșterea masivă a industriei, ca răspuns la concedierile masive și, bineînțeles, la angajări masive – graficul arată creșterea rapidă a locurilor de muncă în domeniul IT după fiecare perioadă de contractare.

În rezumat, tulburările din 2000 și 2008 au dus la concedieri masive, dar în doar câțiva ani, nu numai că industria s-a redresat, dar dimensiunea și forța de muncă a industriei tehnologice au devenit mult mai mari decât înainte de concedieri.

Dar ce a fost în fiecare dintre aceste perioade de contractare care a contribuit direct la perioadele ulterioare de creștere a angajărilor?

În timpul erei dot-com, multe startup-uri au eșuat, dar înainte să eșueze, au construit infrastructuri puternice și complexe pe care startup-urile din perioada post-dot-com au putut să le valorifice pentru propriile lor produse inovatoare. De exemplu, creșterea rapidă a companiilor de telecomunicații și rețele în anii '90, inovând în domenii precum rețelele wireless, a modelat evoluția tehnologiilor precum 4G și 5G în anii următori.

Și deși oricine a trăit sau a lucrat în timpul crizei financiare din 2008 ar fi de acord că lucrurile nu au fost bune, mulți analiști cred că perturbarea din 2008 a condus direct la crearea și ulterioara creștere a economiei gig. Conform spuselor lui Ellen Lichtenstein de la AgentSync, "Dacă atât de mulți proprietari de case și proprietari de mașini nu ar fi fost fără loc de muncă și luptând să-și plătească ipoteca, este posibil ca aplicațiile de rideshare precum Uber și aplicațiile de homesharing precum AirBnb să nu fi ajuns la succesul enorm pe care l-au avut. Din fericire, aceste idei au apărut la momentul potrivit, în timp ce oamenii erau disponibili să treacă de la angajarea tradițională la o nouă formă de economie gig."

Dându-le prioritate, ce ne așteaptă în 2024? Continuă să citești pentru a afla!

Sectoarele IT Proiectate să Crească în 2024

Înainte de a explora perspectivele din 2024, există vești bune despre unele sectoare ale tehnologiei care sunt proiectate să crească în acest an. Acestea includ fintech (tehnologia financiară), tehnologiile de birou, securitatea cibernetică și sectorul medical.

Fintech (Tehnologia Financiară)

Dacă ai trimis bani online sau ai folosit o aplicație de plată mobilă, deja te afli în lumea fintech. Aceasta include plăți digitale, împrumuturi online și blockchain, evoluând constant odată cu progresele tehnologice și alegerile consumatorilor. Între 2023 și 2028, se așteaptă ca veniturile fintech să crească de aproape trei ori mai rapid decât cele din băncile tradiționale. Datele recente de la Boston Consulting Group arată că fintech este proiectat să devină o industrie de 1,5 trilioane de dolari până în 2030.

Tehnologii de Birou

În industrii chiar în afara tehnologiei, multe echipe cu membri răspândiți pe glob lucrează împreună virtual în spații de lucru digitale complet immersive. În doar cinci ani, utilizarea inteligenței artificiale s-a dublat, iar acum 50% dintre organizații au implementat AI în cel puțin o parte a operațiunilor lor. Aceste tehnologii nu sunt doar despre factorul „wow”; ele se concentrează pe îmbunătățirea productivității și colaborării, precum și reducerea costurilor operaționale. Piața globală a locurilor de muncă digitale a fost evaluată la 27,37 miliarde de dolari în 2021 și se așteaptă să atingă o creștere de 22,5% în anii următori.

Securitate Cibernetică

Într-o eră în care peisajul digital este tot mai vulnerabil la amenințări cibernetice în evoluție - în special cu creșterea ransomware-ului, spyware-ului și malware-ului - securitatea cibernetică se prezintă ca un domeniu în creștere care necesită inovație constantă. În 2022, dimensiunea estimată a pieței globale de securitate cibernetică a atins 202,72 miliarde de dolari și se așteaptă să crească cu 12,3% în următorii șapte ani sau mai repede.

Sănătate

De la începutul pandemiei globale în 2020, sectorul tehnologiei medicale s-a accelerat, alimentat de cererea de soluții inovatoare care să îmbunătățească îngrijirea pacienților, să eficientizeze operațiunile medicale și să facă față provocărilor medicale în schimbare. Nevoia de a minimiza interacțiunile în persoană a condus la noi soluții tehnice care au permis profesioniștilor să se adapteze rapid la evoluția peisajului global al sănătății. Aceste soluții s-au dovedit atât de de succes încât vor rămâne în continuare; piața globală a sănătății digitale, evaluată la 169,36 miliarde de dolari în 2022, se așteaptă să crească cu o rată anuală de 16,80%.

Principalele Tendințe Tehnologice în 2024

Schimbările în sectoarele tehnologice și cele adiacente solicită inevitabil inovații în instrumentele și sistemele utilizate. Să aruncăm o privire la unele dintre tendințele majore care se apropie și cum le poți valorifica pentru propriul tău avantaj în carieră.

Inteligența Artificială (i)

Când ai cerut ultima dată lui ChatGPT să-ți scrie un e-mail sau ai folosit un serviciu cloud pentru a încărca fotografii pe care le-ai făcut cu prietenii? Șansele sunt că a fost destul de recent. Și nu ești singur; milioane de oameni din întreaga lume adoptă aceste tendințe tehnologice. Ceea ce este și mai fascinant este modul în care aceste tendințe alimentează creșterea rapidă a pieței de locuri de muncă în tehnologie.

Pe măsură ce cererea pentru instrumente alimentate de AI, precum ChatGPT, crește, apare și o temere majoră - teama că "colegii roboți" ar putea prelua locurile noastre de muncă. Dar cât de adevărat este acest lucru? Ei bine, nu atât de mult.

Forumul Economic Mondial a prevăzut că AI va înlocui 85 de milioane de locuri de muncă, dar va crea 97 de milioane de locuri de muncă noi. Există o consens larg că AI nu va lua curând locurile noastre de muncă pentru că, creativitatea, relațiile personale, empatia și alte calități unice umane nu sunt încă elemente pe care AI le-a stăpânit. Între timp, economia este adaptabilă și există încă o nevoie de abilități fizice.

Odată cu apariția instrumentelor AI, companiile caută profesioniști calificați care să poată dezvolta și optimiza aceste tehnologii. De fapt, numărul de anunțuri de angajare pe LinkedIn care fac referire la AI sau AI generativă s-a dublat în întreaga lume de la iulie 2021 până în iulie 2023.

Calcul în Cloud

Cererea pentru calculul în cloud - utilizat de servicii populare precum Spotify, Slack și Netflix pentru a gestiona și livra conținut - este în creștere rapidă pe măsură ce afacerile recunosc eficiența și scalabilitatea pe care o oferă. Biroul de Statistică al Muncii din SUA prevede o creștere rapidă de 15% a oportunităților de angajare în calculul în cloud între 2021 și 2031, depășind rata medie de creștere pentru majoritatea celorlalte ocupații. Utilizarea cloud-ului se extinde la peste 90% din organizații. În 2025, se proiectează că generarea globală zilnică de date va atinge o cifră impresionantă de 463 exabytes.

Calcul Cuantic

Între timp, calculul cuantic, procesul utilizării principiilor teoriei cuantice pentru a crește viteza și capacitatea calculatoarelor, nu mai este limitat doar la sfera teoretică. Devine o realitate practică, iar companiile au nevoie de experți pentru a exploata potențialul său cu repercusiuni largi. În 2022, investițiile globale în startup-uri axate pe tehnologia cuantică au atins apogeul, ajungând la 2,35 miliarde de dolari. Se preconizează că acest număr va crește pe măsură ce marile companii de tehnologie se grăbesc să dezvolte propriile programe de calcul cuantic, precum Sycamore de la Google și Quantum Experience de la IBM.

Robotică

Creșterea roboților în industrii de la producție la sănătate înseamnă o cerere în creștere de ingineri și tehnicieni calificați în robotică. Conform raportului din 2023 al Federației Internaționale a Roboticii, au fost instalati global 553,000 de roboți industriali în 2022, depășind recordurile pre-pandemice, iar numărul total de roboți operaționali la nivel mondial a atins aproximativ 3,9 milioane de unități.

Securitate Cibernetică

În perioadele economice nesigure, organizațiile prioritizază investițiile în securitatea cibernetică pentru a proteja activele digitale și informațiile sensibile împotriva amenințărilor cibernetice. Conform Biroului de Statistică al Muncii din SUA, angajările în poziții de securitate cibernetică, cum ar fi analiștii de securitate a informațiilor, sunt proiectate să crească cu 35% până în 2031, cu un salariu mediu pentru astfel de roluri de securitate cibernetică de 119,860 de dolari pe an.

Sustenabilitate

Creșterea conștientizării mediului, impulsiuni reglementare și o cerere în creștere pentru produse prietenoase cu mediul conduc la tendința de sustenabilitate în lumea tehnologiei. Companiile explorează idei inovatoare precum baloanele solare autopilotate care furnizează electricitate zonelor afectate de dezastre și grădinile de plante care apar direct în supermarketul local. Produsele orientate către viitor, precum acestea, necesită lucrători calificați în multe domenii ale tehnologiei, de la inginerie software, la analiză și arhitectură de date.

Concluzie: Este momentul ideal să te înscrii la unul dintre cursurile Coders Lab ce-ți vor deschide ușa către noi oportunități. Fie că vorbim de programare Python, Java sau JavaScript, la Coders Lab ai garanția că înveți de la cei mai buni. Alătură-te unei industrii în creștere globală, viitorul tău job te așteaptă.


Știri recente: