Back to Top
women in technology
Autor: Alex

STEREOTIPURILE DE GEN ȘI ORIENTAREA ÎN CARIERĂ

Stereotipurile de gen – un factor care influențează deciziile noastre în alegerea profesiei?

Diferențele de gen au existat dintotdeauna și au reușit să aibă un impact important în societate. De multe ori am auzit cum domenii precum: IT, ingineria, știința sunt orientate către sexul masculin, iar femeile sunt încadrate în domenii umane: HR, asistență socială, psihologie etc. Aceste stereotipuri de gen exercită o influență în ceea ce privește orientarea în carieră și ne pot ghida pașii în alegerile profesionale. Pentru a înțelege mai bine de unde provin aceste stereotipuri de gen vom face o mică retrospectivă a situației.

Studiile arată că stereotipurile de gen pot influența în special tinerii când trebuie să se înscrie la o universitate în domeniul informatic, tehnic și matematic. În Raportul Global privind diferențele dintre femei și bărbați al Formularului Economic Mondial (WEF), se reflectă faptul că bărbații sunt minoritari în domeniile educației, sănătății și asistenței sociale, iar femeile sunt subreprezentate în domenii STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică). Acum dacă stăm să facem o analiză mai accentuată, aceste prejudecăți își au rădăcină încă din secolele trecute când femeilor le era interzis să învețe și erau văzute incapabile de a se implica în domenii definite superioare lor. Poate una dintre cele mai cunoscute femeii active în domeniul științific a fost Marie Curie, care s-a remarcat pentru implicarea în domeniul radioactivității, fiind câștigătoare a două premii Nobel. Este știut faptul că pentru desemnarea primul Premiu Nobel, la insistențele venite din partea soțului său, Pierre Curie, a fost și ea recunoscută pentru munca sa. În istorie, sunt multe nume de femei care au rămas în umbră din cauza unei societăți patriarhale.

Stereotipurile de gen orientate către domeniile educaționale și ocupaționale au un impact pronunțător în răspândirea acestor convingeri care încadrează femeile în anumite domenii mai centrate pe partea umană și socială, iar bărbații sunt orientați în domenii tehnice și matematice. Acest lucru survine pe fondul unui sistem mai larg de credințe care include rolurile familiale feminine și masculine, ocupații feminine și masculine, de aici și percepțiile cu privire la gen. Încă din rândul adolescenților, studiile de specialitate confirmă că elevii de sex feminin prezintă un stereotip de gen mai pronunțat pentru matematică față de elevii de sex masculin, care sunt predispuși într-o rată mai mică să încline spre stereotipuri implicite de gen asocieri implicite. Chiar și femeile care activează în domenii specializate în matematică, au tendința de a asocia domeniul cu genul masculin.

Linda Gottfredson menționează că înclinațiile ocupaționale sunt percepute în imaginea de sine a individului încă din timpul copilăriei timpurie până la adolescență. Astfel, în acest proces de dezvoltare al aspirațiilor profesionale este transfigurat în compararea imaginii de sine a individului cu imaginea unei ocupații și ulterior cuprinde judecata de potrivire între cele două. Să ne gândim la copilăria noastră și la oamenii din jur care ne încadrau în anumite meserii în funcție de gen. Percepția de gen asociată cu o anumită carieră poate fi un factor determinant în decizia unei persoane de a urma o carieră. Imaginea de gen a unei ocupații poate fi mai importantă pentru concepția de sine decât nivelul de prestigiu sau interesul personal pentru acea carieră.

Cu toate că, lucrurile s-au mai schimbat și am început să fim conștienți de prejudecățile care ne sunt ancorate în mentalul colectiv, procentajele arată că femeile reprezintă un număr redus în domeniul tehnologic. Sa aruncăm o privire la statisticile recente asupra femeilor în industria tech. Conform unui raport al Băncii Mondiale, numărul femeilor active în domenii de tech reprezintă mai puțin de o treime din forța de muncă a lumii în domenii legate de tehnologie. Femeile dețin în prezent doar 26,7 din locurile de muncă legate de tehnologie, iar procentajul de femei în toate carierele legate de tehnologie a scăzut în ultimii doi ani considerabil. În SUA, procentajele arată că 25,1% din cei 329.559 de ingineri de software angajați sunt femei. Chiar dacă, posturile de inginerie software a crescut, femeile sunt în număr redus față de bărbați. La acest capitol, în România, în 2020, procentajul arată că 27% dintre angajații activi în domenii de tech sunt femei, conform cu datele Eurostat, Oficiul European de Statistică.

Progresele pe care le-au făcut femeile în domeniile tech sunt vizibile și recunoscute, așadar eticheta unei profesii în funcție de gen nu este fondată. Articolul este realizat de Denisa Cadar și a fost scris cu un singur gând în minte, acela că fiecare este liber să aleagă orice profesie dorește și poate numărul femeilor în tech să crească și să atingă cote egale în materie de procentaje.


Știri recente: